Stresshantering


Känner du dig stressad? Som om din kropp är ständigt påkopplad och du inte kan koppla av, inte ens när du är ledig eller har semester.. Har det blivit för mycket?

Dagens samhälle är ett helt annat samhälle än det vår hjärna är skapt för att klara av. Vi lever i ett ständigt brus av information som vi oftast inte kan påverka som vi ändå reagerar på. Det är sociala medier, nyhetsflöden om katastrofer och kriser, deadlines, barnens aktiviteter, krav på jobbet, familjeaktiviteter osv. Livet är fullt av måsten och borden. Känns som att du bränner ljuset i båda ändar? Du har alltid något på gång, stänger aldrig av, du ska bara....  Eller det snurrar av orostankar som ska jag få jobb, hur ska det gå. 


Vårt stressystem har hjälpt oss människor att överleva här på jorden. Det skyddar oss och gör att vi agerar mot hot och faror. Stressystemet ska dra igång vid hot och fara, för att när faran är över, varva ner och ta oss till vårt trygghetssystem, där vi får återhämtning. 


Vi som idag blir sjuka av stressen har ett ständigt påkopplat stressystem. Stress under långtid är skadligt för oss, det leder till sömnproblem, övervikt, diabetes högt blodtryck, autoimmuna sjukdomar och inte minst psykisk ohälsa, som ångest och depression mm.

 

Men genom att ta tag i dina stressrelaterade problem i tid, så blir inte skadorna bli lika stora som om du fortsätter och tillslut når utmattningssyndrom. Tyvärr är de personer som drabbas av utmattningssyndrom inte de som vanligtvis söker hjälp i tid. Det ligger i problematiken. Det drabbar inte mig,...

 

Genom att ta tag i din situation i tid kan vi arbeta förebyggande med att stärka ditt mentala immunförsvar. Det är viktigt att du lär dig att känna igen dina tecken på stress och att du får verktyg hur du kan minska din stress. 

 
 
 
 
 

Stresshantering, KBT-Samtalsterapi

Livs- och hälsobalans

nu även via digital plattform

geranimus.se

Copyright © Alla rättigheter förbehållna